Hizmetler

YÖNTEM VE ENDİKASYONLAR

Uygulama Yöntemleri ve Endikasyonlar:

NT’de lokal anestezik (LA) madde seçimi ve uygulama tekniği oldukça önemlidir. Etki süresi kısa-orta derecede olan, uygulandığı alanda alerjik reaksiyona yol açmayan, merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem üzerinde toksik etkisi az olan ve sempatomimetik madde içermeyen LA tercih edilmelidir. Bu amaçla %0,5-1 oranında prokain ya da lidokain kullanılmaktadır. Prokainin ek olarak para amino benzoik asit (PABA) ve dietilaminoetanol (DEAE) adlı metabolitleri endotel fonksiyonunu düzenleyerek hücre regülasyonuna katkı sağlamaktadır. Bu sebeple seçilecek ilk LA madde prokain olmalıdır. 

Nöral terapide; lokal uygulama, segmental uygulama, bölgesel uygulama ve bozucu alan tedavisi olmak üzere dört farklı uygulama tekniği bulunmaktadır. Lokal uygulamada LA uygulanan bölgede ağrı ve lokal enflamasyonun kontrol altına alınması ve iyileşme sürecini uyarılması amaçlanır. Aynı zamanda lokal enflamasyonun yol açtığı ağrılı uyaranın merkezi sinir sistemine iletimi engellenerek bu merkezlerden gelecek olan negatif etki de bloke edilir.

Bir spinal sinir tarafından innerve edilen tüm anatomik yapılar(cilt, cilt altı, eklem, eklem kapsülü, kas, fasiya, kemik ve iç organları) bir segmenti oluşturmaktadır. Segment içindeki herhangi bir anatomik yapının uyarılması sonucunda bir bütün olarak yanıt oluşur ve bir segmentteki tedavi edici uygulama o segmentin tüm bileşenlerini etkiler. Segmental alana LA uygulandığında yaralanan bölgeden kaynaklanan uyarıların, hem yaralanma bölgesini hem de aynı segmental alanda bulunan anatomik yapıları negatif yönde etkilemesi engellenmiş olur. 

Bölgesel uygulamada ise anatomik yapıyla ilişkili segmental alanı kapsayan sempatik gangliyonlara LA uygulanır. Bu uygulama ile sempatik aktivitedeki aşırı uyarılma engellenir ve dokulardaki kapiller ağlarda vazodilatasyon sağlanır. Böylelikle bölgedeki perfüzyon arttırılır ve segmentte bulunan doku ve organların rejenerasyonu sağlanır.

Bozucu alan tedavisinde ise uygulanan LA maddeler ile sorunlu alandaki hücreler hiperpolarize edilmeye çalışılır. Tekrarlanan enjeksiyonlar sonrasında hücrelerin istirahat membran potansiyeli normal değerine ulaşır ve eşik değerin altındaki uyarılar artık hücreyi uyaramaz.

NT, kas iskelet sisteminin akut ve kronik ağrılı durumlarında, inferitilite tedavisi ve hormon bozukluğunun düzeltilmesinde, migren, ankilozan spondilit, multiple skleroz ve pankreatit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte Nöral terapinin bazı durumlarda kullanımı kontraendikedir. Akut enfeksiyon, sepsis veya aktif tüberküloz durumlarında, prokain ve lidokaine karşı alerjisi olanlarda, ileri derece AV blok veya derin bradikardisi olanlarda, kalp yetmezliği, diyabet, Parkinson hastalığı, kanser tanısı olanlarda, depresyon hariç psikiyatrik sorunlarda ve hamilelilerde uygulanmaz. Antikoagülan tedavi alanlarda ise derin enjeksiyon yapılmamalıdır. 

Yorumlarınız bizim için değerlidir !